Waar komt het vlees vandaan?

Biologisch streekproduct

Ons vlees is in de eerste plaats biologisch en door Skal gecertificeerd. Dat betekent geen gebruik van kunstmest of bestrijdingsmiddelen, geen genetische gemodificeerde soja en andere planten als krachtvoer, geen kunstmatige toevoegingen en andere ongewenste bestanddelen. Ook is ons biologisch vlees afkomstig van een zeldzaam en oer-Nederlands runderras: het Brandrode rund

Skal is een zelfstandig bestuursorgaan en ziet erop toe dat het biologisch produceren, bewerken en verhandelen van producten voldoet aan de biologische EU-verordening, de Nederlandse Landbouwkwaliteitswet en de reglementen en grondslagen van Skal Biocontrole.

Uniek runderras op natuurgronden

Deze donkerrode en vriendelijke runderen grazen in kruiden- en bloemrijke graslandpolders langs Teteringen en Noord-Breda en worden tevens ingezet als natuurbegrazers in gebieden van Staatsbosbeheer. Ze houden het landschap open, hun mest trekt torretjes, kevers en andere insecten aan waar vervolgens weidevogels zoals grutto’s, tureluren, scholeksters en kieviten op af komen. Door het gras in het voorjaar op diverse plaatsen te laten doorgroeien, ontstaan een goede habitat voor deze weidevogels en hun nesten. Zo leveren Brandrode koeien een bijdrage aan de natuurlijke kringloop en helpen ze de biodiversiteit te beschermen en versterken.

natuurinclusief & circulair bedrijf

De brandrode runderen voor onze BioBoerderij rundvleespakketten worden gehouden op de biologische boerderij Heining & Hoef, een bedrijf met een natuurinclusief en circulair bedrijfsmodel. Het is een familieonderneming over vele generaties met een agrarische historie van zo’n 350 jaar op deze bosrijke locatie in het landelijke Brabantse dorp Teteringen.

Heining & hoef beschikt als gemengd bedrijf met vee en akkerbouw over zo’n 45 ha. eigen grond. Extra hectares van o.a Staatsbosbeheer zijn gepacht voor de veestapel van Brandrode en zwartbehaarde Galloway runderen, Poll Dorset schapen en de buiten wroetende varkens in het veld. Agrarische ondernemer Emiel leerde van zijn vader drie decennia geleden al de kneepjes¬† van het vak in de biologische veehouderij. Hier staan respect voor dieren en passie voor de natuurlijke omgeving voorop en worden natuurlijke kringlopen zoveel mogelijk gesloten.

Grazend in polder en natuurgebied

De Brandrode runderen krijgen een grasrijk dieet, aangevuld met eiwitrijk klaver, eigen granen en peulvruchten, maar ook boekweit en perskook van de oliehoudende gewassen, huttentut en zonnebloemen van eigen akker. In de akkerranden bloeien zonnebloemen en andere planten voor bijen en andere insecten. In de winter staan de runderen warm en beschut in de pot-stal op stro en maaisel van eigen land. In het voorjaar wordt deze organische stalbodem van stro en mest ‘uitgemest’ om de weides en akkers weer op een natuurlijke wijze van voedingsstoffen te voorzien. Zonder kunstmest dus.

Dat maakt ons Bioboerderij rundvleespakket tevens tot een natuurvriendelijke Brabants streekproduct met een korte keten.